Landelijk Wonen Magazine binnenkijken in een oude vlasboerderij

Binnenkijken in een oude vlasboerderij

TEKST: MAAIKE VAN HELMOND – FOTO’S: TOM BENDIX

Idyllisch gelegen aan de Waal, vind je in Hendrik-Ido-Ambacht een oude vlasboerderij met zijlangsdeel, gebouwd in 1861. Het buitenaanzicht met rieten dak en groene luiken, doet je niet vermoeden hoe modern de inrichting binnen is. “Een combinatie van het ontwerp van Piet Boon, aangevuld met onze eigen smaak”, aldus de trotse eigenaresse. We mogen binnenkijken in een oude vlasboerderij.


Landelijk Wonen Magazine binnenkijken in een oude vlasboerderij
Landelijk Wonen Magazine binnenkijken in een oude vlasboerderij

Toen de huidige eigenaars de oude boerderij in 2001 kochten, leek deze van binnen niets op hoe het er tegenwoordig uitziet. “De vorige bewoners hadden veel met kleuren als geel en ossenbloedrood gewerkt. Toen wij hier kwamen wonen, hebben we het kleurgebruik aangepast naar zandtinten en antraciet. De rest van de woning bleef grotendeels onveranderd, tot we vorig jaar met een grootscheepse verbouwing startten.”


Landelijk Wonen Magazine binnenkijken in een oude vlasboerderij
Landelijk Wonen Magazine binnenkijken in een oude vlasboerderij

Piet Boon

Hoewel het plan in eerste instantie alleen was om de loods, keuken en badkamers aan te pakken, werd al snel besloten om het hele huis een opknapbeurt te geven. “Na het zien van een programma van Piet Boon, hebben wij een mail gestuurd dat ook wij graag iets nieuws wilden. Wie niet waagt, wie niet wint, toch”, lacht de eigenaresse. Groot was de verbazing toen er ook daadwerkelijk een reactie kwam. “We zijn met de mensen van Piet Boon om tafel gegaan en waren eigenlijk gelijk enthousiast over hun plannen.” Mei 2012 ging de verbouwing van start en tien maanden later konden de bewoners zich al de trotse eigenaars noemen van een geheel nieuwe inrichting. Binnenkomend door de voordeur loop je gelijk tegen een compleet nieuw element aan. “Voorheen zat hier een romantische, gebroken witte trap, deze is vervangen door een strakke, houten variant.” Onderaan de trap staat een kunstwerk van de Amsterdamse kunstenaar Mathieu Nab. “Van zijn hand hebben we meerdere werken.” In de woning vind je sowieso overal schilderijen en kunstwerken van diverse kunstenaars, persoonlijk door de eigenaresse uitgezocht. “Ik ben geen kunstkenner, maar vind het heerlijk om langs galerieën te struinen.”


Landelijk Wonen Magazine binnenkijken in een oude vlasboerderij

De Opkamer

Over de vloer in de hal is goed nagedacht. “De tegels van Belgisch hardsteen komen van De Opkamer in Made, een begrip op het gebied van vloeren. In het oorspronkelijke plan van Piet Boon waren gladde vloertegels voorzien voor in de hallen en de keuken, dat leek ons echter niet praktisch in verband met onze twee honden. Dan blijf je aan het vegen.” Vandaar dat werd gekozen voor grote gebouchardeerde tegels van De Opkamer. “Complimenten voor hoe we daar zijn geholpen!” Vanuit de hal met authentieke haard en opvallende kroonluchter vind je gelijk rechts het kantoor. Zeer licht ingericht, voor optimaal werkcomfort. De strakke, witte kastenwand zorgt voor meer dan voldoende bergruimte. “Deze inbouwkasten kom je overal in de woning tegen. Allemaal met dezelfde greeploze deuren, maar dan wel in drie verschillende kleurstellingen: wit, zwart en blank hout.” Een andere deur leidt naar de zogenaamde televisiekamer. “Deze fungeerde tijdens de verbouwing als woonkamer; tegenwoordig is het een plek om je heerlijk terug te trekken.” Behalve een comfortabele bank en natuurlijk de televisie, bevindt zich in dit vertrek een moderne haard. “Voorheen zat hier een ossenbloedrode marmeren haard, absoluut niet mijn smaak, ik ben dus erg blij met deze aanpassing.” Hiernaast bevindt zich nog een kleiner kamertje met daarin, onder een opvallende lampenkap, een ronde, houten design tafel. “We waren op zoek naar een antieke ronde tafel, maar wat wij zochten was niet te vinden. Op internet ontdekten we dit exemplaar. We hebben nu een perfecte ontvangstruimte voor als er zakelijke contacten aan huis komen.”


Landelijk Wonen Magazine binnenkijken in een oude vlasboerderij

Warme gezelligheid en symmetrie

We verplaatsen ons van het rechterdeel van de boerderij naar het middendeel: de keuken, met aangrenzend de stijlvolle woonkamer. “Je leest altijd in woonbladen dat de keuken het gezellige hart van het huis is. Heel cliché, maar ook bij ons het geval.” Niet zo vreemd, want de keuze voor natuurlijke materialen zorgt voor een warme gezelligheid. Net als in de rest van het huis is in de keuken veel met hout gewerkt en ook hier is weer een mooie haard te vinden. “Deze hadden we al voor de verbouwing en komt van Anneke Dekkers.” Op de vloer liggen dezelfde tegels van Belgisch hardsteen als in beide hallen, afkomstig van De Opkamer. Via klapdeuren kom je in de lichte woonkamer met openslaande deuren naar de tuin. “De woonkamer is met de verbouwing grondig aangepakt. Zo is de muur tussen de keuken en de woonkamer verbreed en is de deur die voorheen in het midden van de wand zat, vervangen door een tweetal deuren, symmetrisch geplaatst tussen op maat gemaakte kasten met een speels diepteverschil. Typisch Piet Boon, symmetrie, natuurlijke materialen en rust met net iets aparts.” De meubelstukken in de woonkamer hebben weliswaar hun plaats gekregen op basis van het ontwerp, maar zijn door de eigenaars zelf uitgezocht. “Dat is een passie van mij, ik vind het geweldig om op zoek te gaan naar mooie stukken en deze te combineren met wat we al hadden.” Opvallend in de woonkamer is de strakke open haard onder een kamerbreed geautomatiseerd schuifpaneel dat de televisie verbergt. Ook in de woonkamer is gekozen voor lichte kleuren. “Tijdens de verbouwing wilden we de balken eigenlijk weer in oorspronkelijke staat herstellen. Dit bleek helaas niet meer mogelijk, vandaar dat ervoor gekozen is om ze wit te schilderen.” Één balk springt er echter tussenuit; deze is niet meegeschilderd met de rest. “Voorheen liep het plafond als een boog over in de achtergevel. Toen we dit uitbraken om het geheel strakker te laten ogen, kwam deze balk tevoorschijn. We hebben er bewust voor gekozen om deze in oorspronkelijke staat te houden. Zo hebben we een mooi contrast, zonder dat het storend is.”

Landelijk Wonen Magazine binnenkijken in een oude vlasboerderij
Landelijk Wonen Magazine binnenkijken in een oude vlasboerderij

“Je leest altijd in woonbladen dat de keuken het gezellige hart van het huis is. Heel cliché, maar ook bij ons het geval”

Landelijk Wonen Magazine binnenkijken in een oude vlasboerderij

Drie aparte vleugels

Via een tweede hal kunnen we een blik werpen op de loods. Was deze tot een jaar geleden nog meters hoog, inmiddels is in die ‘loze ruimte’ een verdieping gebouwd die overgaat in de al bestaande bovenverdieping. “Daar hebben we een ‘appartement’ voor onze zoon gecreëerd met een eigen badkamer en ruime slaapkamer, waarbij het bed aan het zicht wordt onttrokken door een draaibare ‘wand’. Hieraan is zijn televisie bevestigd, zodat hij zowel vanuit zijn bed als vanuit het zitgedeelte tv kan kijken. Ik snap wel dat hij voorlopig niet het huis uit wil”, lacht de eigenaresse. De bovenverdieping bestaat gevoelsmatig uit drie aparte vleugels: naast het ‘appartement’ van de zoon, vind je in het middendeel de ouderslaapkamer met aangrenzende badkamer en ruime inloopkast en aan de rechterzijde de slaapkamers van de twee dochters met ook weer hun eigen badkamer en luxueuze inloopkast. De ouderslaapkamer is bewust heel licht gehouden. “Het moet een plek zijn om tot rust te komen.” Aan een wand tegenover het comfortabele bed bevindt zich een houten frame, opgedeeld in verschillende vakken, dat doet denken aan de letterbakken van vroeger. Aan een andere wand hangt een mooie collectie zwart-wit foto’s. Het geheel is in balans en ademt rust uit. “Leuk detail is dat de balken uit de woonkamer hier weer in dezelfde kleur doorlopen.” De slaapkamers van de dochters passen bij de rest van het huis, maar hebben toch hun eigen accent meegekregen. Zo heeft de jongste van de twee sinds kort twee enorme roze fauteuils in haar kamer staan, een opvallend kleurdetail dat je verder nergens in de boerderij tegenkomt.

Landelijk Wonen Magazine binnenkijken in een oude vlasboerderijLandelijk Wonen Magazine binnenkijken in een oude vlasboerderij
Landelijk Wonen Magazine binnenkijken in een oude vlasboerderijLandelijk Wonen Magazine binnenkijken in een oude vlasboerderij

Geluk in het leven

Na de rondleiding door het huis, mag de tuin zeker niet worden vergeten. Tussen de strakke hagen en het mooi bijgehouden gazon bevinden zich diverse knusse zitjes, een tennisbaan en een aanlegsteiger. Her en der staan diverse beelden, ook weer door de eigenaresse zelf uitgezocht. Waar een aantal jaar geleden nog een pony liep, vind je tegenwoordig een zwembad met uitzicht over de Waal. “De stal is omgebouwd tot poolhouse, met eigen keuken en badkamer. Met mooi weer is dit een van de favoriete plekken van onze kinderen met hun vrienden.” De tuin is voor de familie sowieso een fijne plek om zomerse dagen door te brengen. Maar ook het huis zelf is een plek om te genieten. “Wie had vroeger ooit kunnen denken dat wij op zo’n mooi plekje terecht zouden komen? Af en toe moet je geluk hebben in het leven.”

Landelijk Wonen Magazine binnenkijken in een oude vlasboerderij

Info: De Opkamer
Haagstraat 8, 4921 XA Made
Tel: +31(0)162-68 15 22
www.de-opkamer.nl

Deel dit artikel