Landelijk Wonen Magazine moderne woning in landelijke stijl

Moderne woning in landelijke stijl

TEKST: ANNEMIE WILLEMSE – FOTOGRAFIE: CLAUDE SMEKENS

Verwondering… Dat was wat Pieter Porters overviel toen hij dit huis voor het eerst zag. Hij werd door de nieuwe eigenaars, mensen die hij al langer tot zijn klantenkring mocht rekenen, als hun geliefde interieurspecialist uitgenodigd. Maar juist omdat hij deze mensen en hun vorige huis, een klassiek ingerichte boerderij, zo goed kende, had hij niet verwacht dat ze zouden vallen voor dit behoorlijk moderne pand. Het resultaat is echter schitterend.

Landelijk Wonen Magazine moderne woning in landelijke stijl
Landelijk Wonen Magazine moderne woning in landelijke stijl

“Eerlijk gezegd zette dit mij een beetje voor een dilemma”, vertelt Pieter. “Een modern huis klassiek inrichten gaat nu eenmaal in tegen mijn filosofie. Bovendien wilden ze het liefst alles zelf doen, wel met mijn hulp, maar zonder binnenhuisarchitect. Iets waar ik grote bedenkingen bij had. Na tal van moeilijkheden en discussies zonder dat we vooruitgang boekten, kon ik de eigenaars ervan overtuigen dat het echt niet ideaal was om de aannemer Huub, overigens een prima vakman die zeer prachtig werk leverde, ook kasten en plannen te laten uittekenen en schakelden we Bart de Beule in. Nadat hij de schetsen en plannen klaar had voor een lange dressing in de slaapkamer en tal van kasten in de badkamer, kregen we het project weer in beweging en verliep alles heel positief en vlot.” Het resultaat is in elk geval schitterend, tot grote tevredenheid van de bewoners. Al hadden ze de verbouwingen die eraan te pas kwamen wellicht toch een beetje onderschat. Pieter overtuigde de eigenaars er bijvoorbeeld van om in de riante inkomhal de witmarmeren vloer weg te halen en te vervangen door een veel warmere natuursteen, een vrij drastische ingreep. De Engelse halbank van donker eiken werd met de hand gedecapeerd en komt nu perfect tot zijn recht. “Als je dat met de hand doet, is het resultaat veel doorleefder”, legt Pieter uit. “Zandstralen is gemakkelijk, maar je houdt dan geen diepgang meer over. Alle oneffenheden en nerven verdwijnen terwijl het juist veel mooier is als er nog een klein beetje van de oude troep die er ooit heeft opgezeten overblijft . Op de bank legde ik een plaid en kussens. Blinkende en matte materialen vormen samen een spannende combinatie vind ik. Bart de Beule ontwierp een ideaal wastafeltje voor het toilet; niet te groot maar met een schitterend, gebombeerd kastje eromheen zodat je er makkelijk bij en omheen kunt zonder er tegenaan te lopen. Behalve dat ze mooi zijn, is dat een extra voordeel van afgeronde, gebombeerde meubeltjes, ze vormen een schitterend detail.”


Landelijk Wonen Magazine moderne woning in landelijke stijl

Optimaal genieten van daglicht en avondsfeer

De oranjerie vormde Pieter om tot zowel een dag- als een avondkamer. “’s Avonds kijken de mensen hier vaak televisie. In de grote zitkamer, die vooral gebruikt wordt als de kinderen en kleinkinderen op bezoek zijn, staat geen televisie, maar deze ruimte werd meer opgevat als een kamer voor hen twee. Overdag genieten mijnheer en mevrouw hier optimaal van het daglicht.” Ook hier werd gewerkt met een combinatie van dierbare en waardevolle meubels en spullen, aangevuld met wat Pieter aanbracht. De grote bollen uit de eigen collectie van Pieter Porters zijn een leuke blikvanger. Ze zijn vervaardigd van strak opgerold passementlint. Voor mijnheer werd met een klassieke bergère ook een comfortabele leeshoek gecreëerd. De tafel in de eetkamer is vier meter lang en liet Pieter op maat maken (kleinere tafels naar ditzelfde ontwerp zitten in de eigen collectie van Pieter Porters). “In een ruimte als deze was zo’n grote tafel echt een must”, legt Pieter uit. De stoelen – let vooral op de schitterende, van oorsprong donkere, poten die door Pieters atelier letterlijk onder handen werden genomen – werden opnieuw met linnen bekleed en passen hier perfect.


Het schilderij boven de bank leverde de inspiratie voor het gedurfde kleurengebruik in de zitkamer. De oranje- en roodtinten maken er een warm geheel van.

Landelijk Wonen Magazine moderne woning in landelijke stijl
Landelijk Wonen Magazine moderne woning in landelijke stijl
Landelijk Wonen Magazine moderne woning in landelijke stijl

Inspirerend kleurenpalet

“Voor de inrichting van de grote zitkamer was het van begin af aan duidelijk dat het prachtige schilderij boven de bank het uitgangspunt zou vormen”, legt Pieter uit. “Ik was altijd al weg van dit mooie kunstwerk dat deze mensen in hun bezit hadden en ik wist dat het bijzondere kleurenpalet mij zou inspireren. Het gebruik van oranje maakt van deze ruimte een gedurfd geheel. Onder het schilderij kwam een loftzetel, aangevuld met fauteuils en bergères. De salontafel liet ik op maat maken en patineren en deze is dankzij het schap onderaan ook erg praktisch. Vanwege de match met het schilderij zette ik er een opvallende bloedkoraal op. In de kussens komen alle kleuren opnieuw terug terwijl het Aubussontapijt eerder neutraal is. De gordijnen van matte stof kregen hier een blinkende boord, wat precies het omgekeerde is van de gordijnen in de andere ruimte waar we kozen voor een matte boord bij blinkende bloemenstof.”


“De toiletspiegel is een van de vele mooie spullen die de eigenaars ook al in hun vorige huis hadden hangen. We hebben uiteraard heel veel van hun persoonlijke bezittingen opnieuw gebruikt”

Landelijk Wonen Magazine moderne woning in landelijke stijl
Landelijk Wonen Magazine moderne woning in landelijke stijl

Voor de vrouw des huizes werd een ruimte gecreëerd waarin ze zich rustig kan terugtrekken om te studeren of te lezen. Als kunstverzamelaarster en boekenliefhebster weet ze deze plek naar waarde te schatten. De gepatineerde kast en het patchworktapijt vormen hier echte blikvangers. Voor mijnheer, die nog vaak buitenshuis werkt, werd ook een kantoor gecreëerd. De muren kregen een warme chocolade-pruimenkleur en de gordijnen zijn bruin met blauwgroene ruit, een frisse combinatie. Het mahoniehouten bureau contrasteert mooi met de gepatineerde Engelse mahoniekast die nu veel lichter is. “Alleen mahoniehout zou alles heel donker maken maar juist dit contrast zorgt ervoor dat het geheel niet te somber wordt”, legt Pieter uit.


Landelijk Wonen Magazine moderne woning in landelijke stijl

Strak met warme accenten

De luxueuze en ruime badkamer loopt naadloos door vanuit de slaapkamer en vormt zo als het ware een verlengstuk. Omdat de eigenaars een grote behoeft e hadden aan bergruimte werden in de badkamer perfect passende kasten gecreëerd door Bart de Beule (met deurgreepjes van Dauby). De plinten onder de kasten vormen een belangrijk detail: zij lopen bewust overal door, zodat de kasten eerder het eff ect van een grote wand hebben en het geheel zeer strak oogt. In de slaapkamer kunnen de mensen vanuit bed nog rustig naar de televisie kijken die overdag in de kast staat, onttrokken aan het zicht. De bergères komen uit de collectie van de eigenaars zelf en kregen een nieuwe, opvallend oranje stof wat de slaapkamer meteen heel veel leven geeft . Op het bed kwamen een rustige plaid en kussens. De optrekstores zijn hier opnieuw opvallend paars en ook het oranje van de zeteltjes komt hier terug. Als vanzelfsprekend werden alle gordijnen besteld bij Scopes Design want bij Suzy Paesmans vind je ongetwijfeld de meest stijlvolle en uitgebreide keuze aan gordijnen. Ook de lampen naast het bed werden meegenomen uit de vorige woning. “Het zijn oude, omgebouwde kandelaars. Ik vond ze altijd al mooi en hier staan ze schitterend”, zegt Pieter. De gedurfde kleurencombinatie komt terug in de optrekstores: de oranje stores werden afgewerkt met een paarse band.


Landelijk Wonen Magazine moderne woning in landelijke stijl
Landelijk Wonen Magazine moderne woning in landelijke stijl
Landelijk Wonen Magazine moderne woning in landelijke stijl
Landelijk Wonen Magazine moderne woning in landelijke stijl

Een droom en een blijvende vriendschap

Pieter bracht veel meer tijd door in dit huis dan hij oorspronkelijk had verwacht, maar met de eigenaars ontstond daardoor ook een innige vriendschap. “Iedere keer als ik er kom, staat er eten voor me klaar want mevrouw vindt me te mager en zegt dat ik te hard werk”, lacht Pieter. “Als ze via hun dochter, die eveneens een heel goede vriendin van me is, toevallig horen dat ik weer eens te laat ben uitgeweest, krijg ik weleens een bezorgde opmerking en mevrouw belt me ook regelmatig op om te informeren of ik wel goed genoeg voor mezelf zorg.” Eerlijk is eerlijk, het oorspronkelijk voorziene budget voor dit project werd enigszins overschreden, maar het geluksgevoel dat ze ervaren bij het resultaat is niet te beschrijven. De heer des huizes probeert het toch: “Dat ons huis er ooit zo uit zou kunnen zien, had ik echt nooit durven dromen…”


Landelijk Wonen Magazine moderne woning in landelijke stijl
Landelijk Wonen Magazine moderne woning in landelijke stijl

Info: Pieter Porters – House of Porters
Kipdorpvest 44, 2000 Antwerpen
Tel: +32 (0)3 – 213 35 75
www.houseofporters.com

Deel dit artikel