Landelijk Wonen Magazine wonen in een molen

Wonen in een molen

TEKST: SOPHIE ALLEGAERT – FOTOGRAFIE: VERNE

Tussen Gent en de Vlaamse Ardennen staat op een vergeten maar o zo mooie helling een oude, statige molen. Dit is het huis van architecte Nathalie Vervenne en haar gezin. Een tijdloze plek waar doorleefde materialen een hoofdrol spelen, een plek die al eeuwenlang inspireert.

Landelijk Wonen Magazine wonen in een molen
Landelijk Wonen Magazine wonen in een molen

Sommige architecten maken naam met imposante kantoorgebouwen, anderen zijn groot geworden met patserige boerderijen terwijl hun toekomstgezinde collega’s futuristische stadswijken uit de grond laten oprijzen. Nathalie Vervenne houdt het bij sereniteit. Herenhuis, nieuwbouwloft  of molen, de architecte slaagt er keer op keer in om met haar bijzonder uitgebalanceerde mix van authentieke materialen een tijdloze, rustgevende soberheid te creëren. Plekken waar leegtes gekoesterd worden, zonder frutsels maar recht naar de essentie, want ‘alleen soberheid overleeft ’.


Landelijk Wonen Magazine wonen in een molen

Historisch minimalisme

Nathalie omschrijft  haar stijl zelf als historisch minimalisme. Nathalie Vervenne maakt geen schoon schip met wat ooit was, maar laat zich juist inspireren door een fijne selectie van al het goede dat voorafging. Een denkwijze die in haar genen geprogrammeerd is. “Mijn vader is een gepassioneerd architect met een voorliefde voor oude architectuur. Hij is erin geslaagd om ontwerpen te creëren die nu, zoveel jaren na datum, nog niets aan schoonheid verloren hebben. Ik ben opgegroeid met die gedrevenheid, die zoektocht naar de perfecte verhoudingen. We groeiden op in zijn werven, we voerden fascinerende architectuurdiscussies en ik denk dat ik toen al wist dat ik in zijn voetsporen wilde treden.”


Landelijk Wonen Magazine wonen in een molen
Landelijk Wonen Magazine wonen in een molen
Landelijk Wonen Magazine wonen in een molen

Parijs en Barcelona

Toch duurt het nog even voordat de architecte haar eigen kenmerkende stijl vindt. Zes jaar om precies te zijn. Een leertijd die ze netjes verdeelt over Parijs en Barcelona. In Barcelona gaat de kersvers gediplomeerde eind jaren tachtig aan de slag bij Manuel de Solà-Morales (de man die Leuven zijn nieuwe Stationsplein gaf) om zeven maanden later de overstap te maken naar het kantoor van zijn al net zo wereldberoemde collega Ricardo Bofill. Bij Bofill pendelt Nathalie Vervenne voortdurend tussen Parijs en Barcelona en helpt ze grootschalige internationale projecten mee op poten te zetten, zoals bijvoorbeeld het stedenbouwkundig plan van Saint-Etienne. Hoewel ze er een fantastische professionele tijd beleeft, van de ene wedstrijd naar de andere projectvoorstelling holt en er tegelijkertijd een druk sociaal leven op nahoudt, wordt de jonge architecte na een tijdje al die grootsheid en de oppervlakkigheid die er mee gepaard gaat moe. “Ik miste de materie en de echte Vlaamse landschappen”, verklaart ze nuchter. Eenmaal weer thuis beseft Nathalie Vervenne dat ze aan die werk-leerperiode niet alleen een oude-stenen-verslaving overhield, maar bovenal een eigen uitgepuurde en toch zeer Vlaams aanvoelende stijl. “Voor ik vertrok vond ik hier mijn plaats niet en misschien moest ik wel naar het buitenland en afstand nemen om mijn roots te leren waarderen.”


Landelijk Wonen Magazine wonen in een molen

Wonen in een molen

Dat Nathalie na haar terugkomst uit het buitenland in de molen zou gaan wonen was een uitgemaakte zaak. Het unieke stukje erfgoed, prachtig gelegen op een inspirerende helling, was van haar ouders en het was altijd al haar droom om er ooit te gaan wonen. “Ik zag het als een soort retraite, ik wilde in een jaar de molen op een eenvoudige manier bewoonbaar maken, ondertussen nog enkele projecten uitvoeren en zo gaandeweg de zaak opzetten.” Uiteindelijk zou het opknapwerk vier jaar duren. Het comfort mag dan beperkt zijn, pure schoonheid is er in overvloed en de architecte slaagt erin om al die verstilde pracht tot hun recht te laten komen. “Als architect moet je je ego naar achter schuiven en de dingen laten spreken,” licht Nathalie toe. Het resultaat is puurheid in zijn zuiverste vorm. Onnodige snufjes of tierlantijntjes worden geweerd zodat brute authentieke materialen hun eeuwenoude verhaal kunnen vertellen. De naakte essentie en meer niet. Grote transformerende ingrepen worden gemeden, Nathalie Vervenne wil bewust geen sporen achterlaten, als het gezin ooit vertrekt, zal het lijken alsof ze er nooit waren. Om diezelfde reden besluit de architecte ook genoegen te nemen met de beperkte lichtinval, een molen beschikt immers niet standaard over ruime raampartijen. “Onze leefruimte telt slechts vier ramen, maar op elk moment van de dag valt hier schitterend licht naar binnen. De ene keer helder zonlicht, dan weer enkele diffuse avondstralen. Bovendien heb ik het niet zo op die glazenwandenpolitiek waar iedereen zo van in de ban is. Grote ramen staan zowel haaks op onze grijze herfsten als op te felle zomers.”

Landelijk Wonen Magazine wonen in een molen
Landelijk Wonen Magazine wonen in een molen

Badkamerluxe

Tien jaar later werken en leven Nathalie en haar gezin nog steeds in de molen. “Veel langer dan verwacht, maar,” zo stelt ze retorisch, “hoe kun je dit ooit achterlaten?” Dat hun materieel comfort er soms wat bij inschiet, nemen ze graag voor lief. Hier is levenskwaliteit belangrijker. Alweer iets wat Nathalie thuis leerde. “Mijn ouders lieten ons zien hoe je van elk moment kunt genieten, pizza’s bakken in het herstelde ovenvuur, bij mooi weer de tafels naar buiten en onverwacht bezoek trakteren op een al net zo onverwacht feest. Levenskunst op zijn Frans.” Een visie die vandaag de dag nog steeds aanslaat ten huize Vervenne. “Toegegeven, we hebben geen supermoderne keuken en echt aangenaam groot is het niet, maar in ruil daarvoor geeft de molen ons een permanent vakantiegevoel, schitterende verzichten, rust en stabiliteit. En precies dat wil ik mijn klanten en mijn vrienden ook meegeven. Dit is een prachtige locatie die we graag met onze omgeving delen.” Bovendien vindt een ware levensgenieter voor elk probleem wel een passende op
lossing. Zo is het bescheiden badkamercomfort binnenkort verleden tijd, want een dezer dagen laat Nathalie in de gerestaureerde woonwagen die onderaan de molen staat te pronken een bad en een kachel installeren. Baden met zicht op de Vlaamse Ardennen, bestaat er groter geluk?


Landelijk Wonen Magazine wonen in een molen
Landelijk Wonen Magazine wonen in een molen

Info: Nathalie Vervenne
Prinsenmolenstraat 17b, 9890 Gavere
Tel: +32(0)9/362 51 52
www.nathalievervenne.be
Geïnteresseerden kunnen na afspraak de molen bezoeken.

Deel dit artikel